VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Banksparen: turbo op het nettorendement

Geplaatst op: 07-10-2022, 14:59:45

Als je toch spaart of belegt voor de oude dag, denk dan eens aan banksparen. Dat is vaak fiscaal voordelig.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben een fan van banksparen. Banksparen is sparen of beleggen met fiscaal aftrekbare inleg. Stel je verdient € 80.000. Dan mag je in 2022 zo\'n € 9.000 inleggen en bij de belastingaangifte aftrekken. Bij de bank werkt het eigenlijk precies hetzelfde als gewoon sparen en beleggen. Alleen zit er een etiket op. Dat etiket is nodig, omdat je dit geld moet gebruiken voor pensioen. Stel dat je op deze manier op je AOW-datum € 200.000 bij elkaar hebt gespaard. Dan moet de bank ten laste van dit kapitaal twintig jaar lang uitkeringen doen. Die uitkeringen zijn dan belast.

Aftrekbaar èn belast
Aftrekbaar en later weer belast. Schiet je er dan wat mee op? Heel veel, want normaal sparen of beleggen doe je met nettogeld. Je verdient 100 en betaalt bijvoorbeeld 40 belasting. Dan blijft er 60 over om te sparen. Bij banksparen blijft die 100 dankzij de aftrekbaarheid intact en maak je dus over een veel hoger bedrag rendement. Het bedrag rendeert bovendien zonder dat de fiscus er jaarlijks wat van afsnoept, zoals bij gewoon sparen en beleggen. Belastingheffing wordt zeer langdurig uitgesteld. Daar komt bij dat het belastingtarief over de uitkeringen zeer waarschijnlijk veel lager zal zijn dan het tarief waartegen de fiscale aftrek wordt genoten. Als je nu € 80.000 verdient, is het fiscale voordeel 49,5% plus een 6% hoger algemene heffingskorting. In totaal 55,5%. Bij een fiscaal inkomen tijdens het pensioen van € 40.000 zit je op een tarief inclusief premie Zorgverzekeringswet van minder dan 30%. Dit verschil werkt als een turbo op het nettorendement van banksparen. Als je toch spaart of belegt, doe dat dan in de vorm van banksparen. Ik wil het wel van de daken schreeuwen. Het enige verschil is dat je niet aan het geld kan komen, maar dat was je toch al niet van plan. In de wetenschap dat het geld bedoeld is voor het pensioen, moet je er natuurlijk ook gewoon met je vingers van af blijven.

Voor wie?
Voor wie is banksparen speciaal interessant? Dat zijn dat mensen die zelf voor hun oudedagsvoorziening moeten zorgen, zoals zelfstandigen. Sommige zelfstandigen verwachten dat zij hun zaak voor de hoofdprijs zullen verkopen en dat die opbrengst borg zal staan voor een onbezorgde oude dag. Dat kan natuurlijk, maar het kan ook anders lopen. Ken je de winkelier die ervan uitging dat hij zijn pand voor € 50.000 per jaar zou kunnen verhuren. Dat zou zijn pensioen moeten zijn. Het pand staat al twee jaar leeg. Het is dat de kinderen af en toe wat toeschuiven, anders zou het armoe troef zijn. Het is riskant om al te zeer te vertrouwen op \'de zaak is mijn pensioen\'. Bouw dus ook buiten de zaak wat op. Veel ondernemers doen dat heel slim in de vorm van een of meer beleggingspandjes. Dat levert vaak meer op dan sparen of beleggen bij de bank. Als pandjes niet echt je ding zijn, is banksparen een prima oplossing. Je bent verplicht het gespaarde vermogen te laten staan voor de oude dag. Je kunt in de verleiding komen om het vroegtijdig aan te spreken voor leuke dingen in het leven. Maar als je je bij de bank meldt, krijg je te horen dat dit van de fiscus niet mag. Zo word jij tegen consumptieve neigingen beschermd. Het is heel logisch dat dit zo is geregeld. Zo kan ook een ambtenaar niet bij het APB aankloppen voor een voorschot op zijn pensioen, omdat hij een andere auto wil kopen.

Voor wie niet?
Zijn er ook mensen voor wie banksparen niet geschikt is? Jazeker! Dat zijn mensen die al op een andere manier pensioen opbouwen. Op de maximaal toegestane inleg in banksparen wordt in mindering gebracht wat je aan pensioen opbouwt. Is die opbouw al goed, dan is er geen of weinig ruimte voor banksparen.

Sparen of beleggen?
Van de rente die je tegenwoordig krijgt, word je niet rijk. Daarmee vertel ik geen geheim. Kun je dan niet beter gaan beleggen? Zeker! Het opbouwen van een oudedagskapitaal is een kwestie van lange adem. En als je de tijd hebt, is het verantwoord het risico van beleggen te lopen. Wij van FiscAlert worden niet moe u daar telkens maar weer op te wijzen. De term banksparen kan je gemakkelijk op het verkeerde been zetten. Er gaat de suggestie van uit dat het om een spaarrekening gaat. Dat kan, maar dat hoeft niet. Je kan ook kiezen voor beleggen in beleggingsfondsen en bij sommige aanbieders zelfs in individuele fondsen, zoals ASLM, KPN en Microsoft. Met andere woorden, de lage rente is geen geldig argument om banksparen achterwege te laten. Mijn banksparen gaat trouwens in de vorm van sparen. Voor de bedragen die ik inleg, geldt steeds de 20-jaarsrente van dat moment. In het jaarlijkse overzicht heeft de bank voor mij de gemiddelde rente uitgerekend. Omdat ik al 13 jaar geleden ben begonnen, zit die nu rond de 2,5%. Voor banksparen kies ik voor veiligheid. Voor mijn vermogen in box 3 zit ik vrijwel volledig in aandelen en vastgoed. Zo heb ik voor mijn totale vermogen een acceptabel risico en rendementsperspectief. Ik slaap er goed bij.

Verruiming in 2023
De maximale inleg in banksparen is gelijk aan het inkomen minus de zogenoemde AOW-franchise maal 13,5%. Bij een inkomen van € 80.000 bedraagt de maximale aftrek dit jaar: (€ 80.000 - € 12.837) x 13,3% = € 8.933. In 2023 wordt dit gigantisch verruimd. De 13,3% wordt dan maar liefst 30%. De maximale aftrek wordt dan (€ 80.000 - € 14.802) x 30% = € 19.560. Wij denken niet dat men daar massaal gebruik van zal maken. Je raakt de beschikkingsmacht over het geld immers wel kwijt. Het gaat erom hoeveel je nu wilt missen voor financiële ruimte voor later. Meestal kiest men dan voor een middenweg.

drs. H.J. Meijer is directeur van MFAS/Meijer Fiscale Adviessystemen te Oegstgeest (www.mfas.nl).

Bron: FiscAlert september 2022 | jrg 28 nr 7 | p.24-25 

Vorige pagina